Pomógł: 6 razy Wiek: 38 Dołączył: 20 Sty 2008 czyli 6161 dni temu Posty: 197 Otrzymał 2 podziękowań Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2008-09-03, 19:52 Karp Koi
Karp Koi
Koi pochodzą z Japonii. Zostały wyhodowane w 19 wieku poprzez długoletnią prace hodowlana tamtejszych hodowców. Obecnie jest zarejestrowanych ponad 100 odmian barwnych (co roku pojawiają się nowe). W świecie Koi wyróżnia się dwa typy ryb (dwie podstawowe grupy) ryby matowe oraz z metalicznym połyskiem. Karpie te są bardzo przyjacielsko nastawione do człowieka szybko się oswajają dają się karmić z reki oraz głaskać. Najbardziej cenione i poszukiwane odmiany i mutacje osiągają zawrotne ceny. W naszym kraju najczęściej można kupić mieszance kilku linii. W hodowli tych ryb nie ma nic za darmo, krepie te wymagają dużego czystego zbiornika oraz wysokiej jakości kramy. Bardzo pozywanym aspektem hodowli koi jest to iż w własnym stawie można dochować się przychówku. Jest to trudne w przypadku zwykłych karpi hodowlanych które muszą być przygotowywane do tego sztucznie przy użyciu środków hormonalnych. Koi jak większość ryb z tej rodziny uwielbiają kopać, dlatego utrzymując je można się spodziewać że zniszczą rośliny źle zabezpieczone. Nie należy również wysypywać w stawie dla Koli miałkiego piasku. Karpie kopiąc będę go wzruszały mącąc w ten sposób wodę co zmniejsza wrażenie ogólne ryb i stawu.
_________________ Nie z racji władzy, lecz z nakazu rozumu.
Chcesz wiedzieć jak zarobić? Chcesz być jednym z nielicznych Milionerów?
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6169 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-09-03, 21:17
Mój kolega kiedyś lubował się w tych rybach i posiadał ich w bajorku spora ilość, nawet chyba zbyt wielką jak myślę
Ryby były przepiękne, bawił się tak w ich hodowle jakiś czas, potem, mu przeszło.
Szkoda bo pięknie wyglądały.
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
Wysłany: 2008-09-04, 06:19
Też mam te rybki są fajne bo maja różne kolory.Zaczęłam od 3szt w tym 2szt weloniaste a teraz mam ich 17szt.Przeważnie pomarańczowe ale i białe z plamką pomarańczową,niektóre zeszłoroczne jeszcze sie wybarwiają.Najwiekszy problem jest z wodą szybko się brudzi.Zeszła zimę spędzili w tym zbiorniku,w którym przebywaja latem i przezyły.Oczywiście trzeba było lód rozbijać,w tym roku chce zastosowac tczcine i styropian,żeby nie trzeba było robić dziór w lodzie.Jak zrobie fotki to wrzuce.
Pomógł: 6 razy Wiek: 38 Dołączył: 20 Sty 2008 czyli 6161 dni temu Posty: 197 Otrzymał 2 podziękowań Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2008-09-04, 17:59
Tak są łatwiejsze w hodowli i tańsze, ale to nie znaczy ładniejsze. Mi się osobiście karasie nie podobają , po drugie jest mało ciekawych odmian barwnych. Dla mnie wszystkie karasie to chwasty w stawie. Karasia można porównać do kury towarowej a koi do rybiego mercedesa.
Wysłany: 2008-09-12, 14:07
Dzisiaj odwiedziłem zaprzyjaźnionego rybaka w celu nabycia narybku karpiowego. Jechałem z zamiarem na bycia z 2 kilo takowego narybku oraz kilku orf i paru amurów. Po wizycie u niego wyjechałem z rybami wartymi ponad 100 zł ale jako stały bywalec dostałem durzy rabat. Płaciłem tylko za karpie. Łącznie kupiłem 3 kilo narybku karpiowego po 15 zł za kilo (było około 100 sztuk). Dodatkowo dosiałem od niego 3 murki ( niestety więcej niemiał) około 15 orf i 5 jazi, dodatkowo udało mi się u niego nabyć jeden jedyny okaz karpia koi jaki mu pozostał po wizycie czapli. Rybka pływała razem z welonkami w małym stawie przy domy. Rybka jest biała od spodu a wierzch jest czarno czerwony pochodzi od rodziców sprowadzonych z Holandii. Sama ta ryba była więcej warta niż cały dzisiejszy zakup. Ale dostałem ja za friko. Chciałem wam pokazać zdjęcie ale niestety nie mam sprawnego aparatu, a teraz po wpuszczeniu do stawu to jest tak jak z szukaniem igły w stogu siana.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum