Pomógł: 9 razy Wiek: 29 Dołączył: 20 Sty 2008 czyli 5961 dni temu Posty: 381 Otrzymał 2 podziękowań Skąd: Niedzrwica Kościelna
Wysłany: 2008-02-25, 12:30 Kura Turyngijska
Kura Turyngijska
Powstała w latach pięćdziesiątych osiemnastego wieku w Turyngii. Hodowcy mieli na celu wyhodowanie kury z brodą, która była by wizytówką tamtejszych regionów. Była ona gotowa dopiero na początku dziewiętnastego wieku.Pierwsze ptaki były prawdopodobnie o czarnej barwie upierzenia. Miniatury wyhodowano już na początku lat dwudziestych dziewiętnastego wieku. Pokazane zostały dopiero w 1919 roku na wystawie drobiu ozdobnego w Berlinie.
Kuta turyngijska waży: kogut 2000-2500g, kura 1500-2000g, miniatury: kogut 1000g, kura 800g. Kury znoszą rocznie 160jaj o wadze 53g, miniatury 120 jaj o wadze 37g. Barwa skorupy biała lub żółtokremowa.
Tułów szeroki i walcowaty. Pierś szeroka, mocno wysklepiona i zaokrąglona. Plecy łukowo wygięte i średniej długości. Skrzydła szerokie. Łagodne przejście z siodła w ogon. Ogon bujny z długimi i szerokimi sierpówkami i sterówkami.Uda średniej wielkości i widoczne. Skoki średniej długości, barwa zależy od barwy upierzenia, szaroniebieskie, niebieskie, niebiesko białe lub białe.
Głowa średniej wielkości. Część twarzowa czerwona. Grzebień pojedynczy średniej wielkości, u kogutów sztywny, u kur dopuszczalne jest by opadał na jedną ze stron. Dzwonki przykryte przez bujną i wyrazistą broda, są one czerwone, małe i zaokrąglone.
Zausznice czerwone, małe i w całości zakryte brodą.
Oczy brązowo-czerwone, czerwone lub pomarańczowe.
Ostatnio zmieniony przez Mateusz 2008-02-25, 17:45, w całości zmieniany 3 razy
Chcesz wiedzieć jak zarobić? Chcesz być jednym z nielicznych Milionerów?
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Wiesz przecież dobrze, że termin nakrapianie używany jest na określenie kur pstrych (mo/mo, na różnych podkładach, np E jak Ancona, e^+ jak jedna z odmian Leghornów, przykładów można jeszcze wiele przytaczać).
Te niestworzone rzeczy, o których piszesz to po prostu cętkowanie (ang.spangling). Pojęcie to znane jest w naszym kraju od dawna, wprowadzone bowiem zostało przez Trybulskiego, który nie jeden raz był wzmiankowany, a nawet cytowany na tym forum.
A zatem powinieneś napisać zamiast ,,- żółta biało nakrapiana ( plamkowana ) " wielbłądzia/chamois, natomiast zamiast ,,- złota czarno nakrapiana ( plamkowana ) " winno być złocista cętkowana. W przypadku odmiany, którą określiłeś ,,srebrna czarno nakrapiana" powinno być, analogicznie do barwy złocistej cętkowanej, z tą różnicą, że ptaki są srebrzyste, czyli poprawna forma brzmi srebrzyste cętkowane.
Cętkowanie występuje u wielu ras kur, najbardziej znaną jednak jest Hamburska i u tej rasy zostało ono doprowadzone do perfekcji.
Wiek: 53 Dołączył: 25 Lut 2008 czyli 5925 dni temu Posty: 11 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-02-25, 17:10
Posiadam czerwonego kogutka tej rasy. Niezła zadziora z niego. Potrzebny jest mi on do pewnych prac hodowlanych głównie ze względu na ten piękny, wyrazisty, krwisty kolor czerwony. Naprawdę robi wrażenie. Do tego jest niezwykle humorzasty. Nie raz musiałem go ratować z opresji po tym jak atakował większe koguty. Raz musiałem nawet sam się ratować gdyż łobuz miał gorszy dzień i zaczął mnie dość nachalnie dziobać. Charaktery mają jednym słowem bardzo podobne do sebrytek. Agresywne maluch.
Dawid, zgadzam się z tobą w 100%. Pogratulować wiedzy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum