Magelanki te są bardzo dużego wzrostu i są dośyć agresywne. Nie należy ich zatem utrzymywać na jednym wybiegu z innymi ptakami, szczególnie w okresie lęgów.
Swoim wygladem i zachowaniem jednak zachwycają nie jednego.
Ubarwienie samca i samiczki jest identyczne. Samczyki są większe od swoich partnerek, posiadają większą głowę, masywniejszą i dłuższą szyje, oraz mają lekko więcej bieli na tylniej części swojego grzbietu.
Ptaki te płciowo dojrzewają dopiero w 3 roku swojego życia i dopiero wtedy są zdolne do rozpłodu. Samica składa wówczas od 6 do 10 jaj które inkubuje 30 dni.
Po wykluciu się młodych, oboje rodzice się nimi opiekują.
Ptaki te zamieszkują wnętrze lądu jak i nabrzeża. Gnizda zakładają na ziemi, jest to zazwyczaj kopiec usypany z resztek roślin.
Pożywienie ptaki te zadobywają głównie na lodzie, a stanowią je zielone części roślin. Pokarm zdobywają takze w wodzie i są nim rózne mięczaki i skorupiaki oraz różne drobne żyjątka i kłącza roślin wodnych.
W warunkach naturalnych, ptaki te zamieszkują Południową Amerykę, jej południowy kraniec. Przebywają głównie na terenach wyżynnych i górzystych w okolicach i w samych Andach.
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
adrian [Usunięty]
Wysłany: 2008-01-15, 17:16
Ja słyszałem ze sa to dośc agresywne ptaki, pokazują swoje.
Pomógł: 38 razy Wiek: 35 Dołączył: 20 Sty 2008 czyli 6216 dni temu Posty: 1020 Otrzymał 14 podziękowań Skąd: Kozłów
Wysłany: 2008-01-28, 19:09
Czy jest na forum jakiś chodowca tych ptaków, który mógłby opisac co nieco o ich hodowli
_________________ Krzysztof "krzysiek173" Sosna
adrian [Usunięty]
Wysłany: 2008-01-28, 23:14
Nie ma zbyt wielu hodowców nawet w kraju tych ptaków, a co dopiero szukać w naszym światku. No ale być może ktoś je tu z Nas posiada
Ptaki piękne ale agresywne w okresie lęgowym.
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6223 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-09-22, 20:27
Taka piękność biega jak na razie po moim wybiegu, nie jest jednak moja. Przywiozłem je dla kolegi Mogę powiedzieć, że gęsi te doskonale biegają i szybko
Wysłany: 2008-09-22, 20:43
adrian, mam 3 pary tych pięknych ptaków andyjek,ale żeby ci o nich opowiedzieć lub napisać trzeba dużo czasu .Jacek ma go więcej więcej więc mógłby je poobserwować,więc Jacku aparat do ręki 3 główki sałaty pekińskiej i zapraszam
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6223 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-09-22, 21:11
m.mocek, ta piękność niestety nie dla Ciebie nasz kolega Mirek ją bierze, jest to dorosła samica. Ledwo udało mi się ją wyrwać., chciałem 2 sztuki ale nie dało rady
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum