Dołączył: 06 Gru 2011 czyli 4662 dni temu Posty: 113 Podziękowania: 3/2 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2012-11-01, 23:20 Karaczany
Witam, nie widziałem jeszcze tematu o żywieniu ptaków karaczanami. Próbował ktoś z was podawać jakimś ptakom karaczany? Zamówiłem na poniedziałek od kolegi kila na próbę, ale ciekaw jestem co inni o tym sądzą, czy ma to jakikolwiek sens.
Od kolegi będę miał karaczany argentyńskie i podam je pawiowi, bażantom i perlicom.
Ostatnio zmieniony przez Pinio 2012-11-01, 23:22, w całości zmieniany 1 raz
Chcesz wiedzieć jak zarobić? Chcesz być jednym z nielicznych Milionerów?
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 04 Lut 2009 czyli 5697 dni temu Posty: 1303 Podziękowania: 177/5 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2012-11-02, 07:58
Z tego co pamiętam z biologii :) pluskwiaki wydzielają przy ataku specyficzną ciecz odstraszającą i skutecznie to odstrasza ptaki od pożywiania się nimi.
Dołączył: 06 Gru 2011 czyli 4662 dni temu Posty: 113 Podziękowania: 3/2 Skąd: Gliwice
Wysłany: 2012-11-05, 16:17
Wziąłem od kolegi 7 karaczanów, wydaje mi się, że były mniejsze niż ten na zdjęciu u góry, ale może to kwestia fotki. Na początku do plastikowej miski wrzuciłem jednego. Pierw podszedł bażant, dziabnął go raz i uciekł, myślałem, że nic z tego nie będzie. Po chwili podszedł młody paw, popatrzył tylko, "zaćwierkał" i odszedł. Już go chciałem "zutylizować", gdy podeszła bażancica i bez zastanowienia zaczęła go dziobać, w końcu wyciągnęła go z miski i chciała go zjeść, ale jak inne ptaki to zobaczyły, to się na nią wręcz rzuciły :D Dałem następnego karaczana to wręcz go sobie wyrywały. Rzuciłem resztę i chyba każdy ptak znalazł coś dla siebie, chyba częściej będę brał od kolegi te karaczany, bo ptakom bardzo smakują, a na pewno są dla nich dobrym źródłem białka.
Dołączył: 29 Lip 2012 czyli 4426 dni temu Posty: 45 Podziękowania: 1/4
Wysłany: 2012-11-11, 09:55
birdman napisał/a:
karaczany podałem raz dzioborożcą, zjadały je bardzo chętnie, ale generalnie wolę karmić mączniakiem, drewnojadem czy świerszczami
Mączniaki to grzyby ... pewnie godziło ci o mączniki młynarki
A wracając do karaczanów to na allegro są dosyć tanie . Karaczany tureckie ( te mniejsze o miękkim pancerzyku) kosztują 8,50 zł za 125szt.
Zastanawiam sie czy przepiórki japońskie chciały by je jeść (na mączniki się rzucają) co do kur to nie mam wątpliwości bo moje to nawet myszy jedzą
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum