Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 07 Kwi 2014 czyli 3892 dni temu Posty: 38 Otrzymał 5 podziękowań Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-02-25, 17:40
Witam
Dziś zauważyłem że moja samica amadyny non stop otwiera dziób i wydaje taki lekko świszczący odgłos.
Czy ktoś wie co to może być??
Chcesz wiedzieć jak zarobić? Chcesz być jednym z nielicznych Milionerów?
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 07 Kwi 2014 czyli 3892 dni temu Posty: 38 Otrzymał 5 podziękowań Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-02-25, 23:01
belfort napisał/a:
Serwer napisał/a:
Witam
Dziś zauważyłem że moja samica amadyny non stop otwiera dziób i wydaje taki lekko świszczący odgłos.
Czy ktoś wie co to może być??
Kokcydia w workach płucnych. Musisz potraktować ptaka ivermektyną.
Byłem z nią u Weterynarza, po zbadaniu stwierdziła świsty w workach płucnych i ich zapalenie. Podała lek na odrobaczenie a dodatkowo enrofolksacyną po kropli dwa razy dziennie i dwa razy dziennie inhalacje z soli fizjologicznej z enrofolksacyną przez 10 dni.
Mam nadzieję że się wyliże...albo lepiej wydziobie :)
Wysłany: 2015-02-25, 23:11
belfort napisał/a:
Serwer, a tylko jeden ptak to ma ?
Tak póki co ma tylko ona takie objawy chociaż w dużej wolierze są inne amadyny wspaniałe, czerwonogłowe, maskowe, ostrosterne, trzciniaki, papuziki, kubaniki i w osobnej klatce para amadyn z młodymi. Mama nadzieję że reszta się nie zaraziła.
Dołączył: 05 Paź 2010 czyli 5172 dni temu Posty: 25 Dał 6 podziękowanie(a) Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2015-02-26, 15:10
Podaj 1% iwermektynę w ilość 1 kropla najlepiej w miejsce gdzie nie ma piór tj. kark lub pod skrzydło, ale lepiej kark. Zabieg należy powtórzyć po 8-9 dniach ponieważ lek nie niszczy jaj pasożytów.
Wysłany: 2015-02-26, 15:28
Niuka napisał/a:
Podaj 1% iwermektynę w ilość 1 kropla najlepiej w miejsce gdzie nie ma piór tj. kark lub pod skrzydło, ale lepiej kark. Zabieg należy powtórzyć po 8-9 dniach ponieważ lek nie niszczy jaj pasożytów.
Napisałem wcześniej że byłem z nią u weterynarza i dostała lek na odrobaczenie i enrofloksacynę więc nie będę jej póki co nic ponadto co dostaje dawał :).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum