Pawie,duże naziemne ptaki samce z majestatycznie pięknym ogonem należą do tej samej rodziny co przepiórki,dzikie kury,bażanty.Pochodzą z kontynentu azjatyckiego(Indie,Cejlon),gdzie nadal występują i żyją w stanie dzikim.Ptaki te przebywają tam na dużych otwartych terenach w pobliżu dużych drzew na których gromadnie sypiają,dla większego bezpieczeństwa.Jeśli zbliża się niebezpieczeństwo,pierwszy ptak który je zauważy podnosi głośny okrzyk,a po chwili i inne.
Żerując ptaki te wyszukują ziaren,owoców,pączków i pędów roślin,drobne zwierzęta,robaki,larwy owadów,mięczaki,płazy a nawet węże,by póżniej na nocleg znów powrucić na swoje drzewo.
Nadejście pory deszczowej sprawia,że ptaki przystępują do okresu lęgowego.Wtym czasie samce rozkładają swe piękne treny,popisując się przed samicami starając się wywrzec jak najlepsze wrażenie.Wtedy też odwraca się by ukazać jej kępy kontrastowego puchu na spodzie ogona,a następnie znów się odwraca,zbliża do niej i potrząsa od czasu do czasu piórami.Gdy samica po takim pokazie mu ulegnie,dochodzi wtemczas do kopulacji.
Samica zakłada gniazdo w ustronnym zacisznym miejscu,często na skraju zarośli,lasu-pod osłoną krzewów i w zagłębieniu znosi 5-7 jajek,które sama wysiaduje 28 dni.Młode wykluwają się pokryte brunatnożółtym puchem i już po pewnym czasie wraz z matką wychodzą na szukanie pożywienia.W wieky 2 mcy.potomstwo jest już w pełni upierzone i podobne do samicy lecz mniejsze.Wielkość osobników dorosłych osiągają w wieku ok.1 roku.Jest to ptak poligamiczny,dojrzewający płciowo około 2-3 roku życia.Dożywa wieku 18 lat.Zazwyczaj ptak ten lata rzadko,głównie w razie niebezoieczeństwa a jego lot nigdy nie jest długi.Woli raczej się poruszać długimi skokami lub biegnąc.Ptak ten ma bardzo dobrze rozwinięty zmysł wzroku i słuchu co też sprawia że w naturze ciężko go podejść.Na najmniejszy podejrzany chałas ptak zaraz podnosi okrzyk alarmowy ostrzegając całą okolicę.Podobnie jak w większości ptaków z tego rzędu,paw ma krótkie skrzydła,szerokie i zaokrąglone ale mocne co sprzyja do natychmiastowego poderwania się w górę.
W warunkach hodowlanych jest to bardzo lubiany ptak,łatwo się oswajający.Unas do lęgów przystępuje w maju,a zniesienie jego może u niektórych ptaków wynieść nawet ok.20 jaj. Żywimy je urozmaicenie,podając im różne gatunki zbórz,owoce,ważywa,zieleninę.
Ptaki te raczej nie nadają się do utrzymywania ich w wolierach,chyba że są przestronne. Wolą raczej przebywać na wybiergach,na których same zaspokajają swoje potrzeby pokarmowe,trzeba je jednak przyzwyczaić by na noc powracały do swoich miejsc sypialnych,np.kurnik,stodoła,woliera itp.Dorosły samiec osiąga 180-230cm,z czego na ogon-tren przypada ok.130-160cm który składa się z 150 piór. Samica osiąga długość 90-100cm.
W hodowlach uzyskano już kilka barwnych mutacji tego ptaka,jak i też krzyżówkę z pawiem jawajskim.Ptak bardzo łatwy w hodowli.
http://www.orientalbirdim..._ID=&pagesize=1
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6317 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-07-02, 23:05
Łukasz91, jeszcze jakiś czas temu u Pawiego Króla było tak:
Potem zniosła kolejne jaja i zasiadła. Jednak kiedy się wyklują to musimy jeszcze troszkę poczekać.
Być może Piotrek wstawi nam foto jak pięknie samiczka sama siedzi na jajach.
U mnie to wyglądało tak:
Wysłany: 2009-02-15, 17:46
Ja bardzo chce powrócić do hodowli tych ptaków Paw to jest moje najulubieńsze zwierzę Ale nie jestem pewien czy będę mógł powrócić do hodowli tych ptaków, jednak jak wszystko się wyjaśni to chciałbym kopić parkę standardów i białych.
Ja ostatnio zwróciłem uwagę na różnicę miedzy pawiem żyjącym w naturze a ptakami udomowionymi. Ptaki z natury są szczuplejsze, wyższe i ich szyja sprawia wrażenie długiej, za to udomowione są bardziej krępe, i znacznie się różnią budową. Wy też zauważyliście tę różnice??
Naukowcy udowodnili że koguty z dużymi, jasnymi i rzadko rozmieszczonymi oczkami w trenie mają mniej pasożytów niż inne koguty.
Ja wole ptaki o długich i gęstych oczkach ( paw Państwa Czaja, których fotografie zamieścił krzysiek173, jest bardzo piękny, i zawsze takiego chciałem mieć)
Doszły mnie także słuchy ze obecnie jest zakaz wywożenia Pawi i ich piór z Indii, gdzie są uznane ze ptaki boskie.
Ptaki w naturze :
W naturze pawie "przyjaźnią" się z indyjskimi małpami i jeleniami, małpy ostrzegają z góry przed zagrożeniem ze strony drapieżnika ( najczęściej tygrys).
Kogut pawia, który jest zajęty tokami i swoimi piórkami, czasami staje się mniej czujny i często może padać ofiarą drapieżników. Problemem dla pawia w naturze mogą być jego pióra, które mogą zdradzić obecność koguta lub jeżeli ma ich zbyt dużo będzie miał problemy z lotem.
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6317 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2009-05-08, 21:57
Ptaki które kiedyś hodowałem w swojej skromnej hodowli.
Samiczka sama wysiadywała jaja.
Są to bardzo piękne i dostojne ptaki, jednak nie dla każdego się nadają.
Spora ilośc ludzi chcąc je posiadać, nie zdaje sobie sprawy z tego co powinno się tym ptakom zapewnić.
Nie mówiąc już o tym, że bywaja utrapieniem sąsiadów
Wysłany: 2009-05-09, 18:54
wanted napisał/a:
Nie mówiąc już o tym, że bywają utrapieniem sąsiadów
Oj wiem coś o tym, raz gdy poszła para młodych pawi do sąsiada, to wrócił tylko samiec, bo sąsiad zabił samice. Mówił, że niechcący bo była na dachu i rzucił w nią jakimś patykiem i ją zabił, ale chociaż miał odwagę się przyznać. Jeszcze do innego sąsiada chodziły i jadły kurom ziarno, a wiadomo,że jak pawie jedzą to już kury nie dopuszczą , więc sąsiad zadzwonił i powiedział żebym sobie po nie przyszedł
Wysłany: 2009-05-09, 22:09
Raffy napisał/a:
Czemu już ich nie masz?
Sąsiedzi jak i chęć nabycia czegoś innego.
Kiedyś jednak powróca na moje metry na nowej działce
Wysłany: 2009-05-10, 08:10
Kilka fotek z całym trenem u samca.
Wysłany: 2009-07-06, 08:34
Jak tam lęgi waszych pawi ?
U znajomych wyszło już kilka młodych , a będą jeszcze kolejne.
Wysłany: 2009-07-06, 10:03
wanted, u mnie jak narazie dobrze samica siedzi w srode maja sie kluc młode ,
a co ciekawe jaja niesie mi tez mloda samica z 2008r ale nie niesie do gniazda tylko w krzakach lub gdzies w trawach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum