Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6236 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-02-26, 20:05 Osłony dziobowe przeciw kanibalizmowi ???
Czasami się przytrafia, że niektóre osobniki wcześniej żyjąc normalnie i nie wadząc żadnym ptakom, zaczęły nagle je skubać i atakować. Często się też to przytrafia na zbyt małych wybiegach ze zbyt dużą iloscia ptaków oraz u młodych osobników podczas odchowu. Z pośród wszystkich gatunków bażantów, uszaki czynią to najczęściej, łowne, kiśćce srebrzyste i nepalskie.
W takich przypadkach możemy użyć osłon dziobowych przeciw kanibalizmowi ptaków. Istnieje ich kilka rodzaji zależnie od wieku i rodzaju ptaka.
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6236 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-02-26, 20:18
Noski stanowią niezastąpione narzędzie w walce z kanibalizmem. Raz założona osłonka skutecznie zniechęca ptaka do dziobania innych ptaków oraz jaj.
Osłonki na dzioby dla młodych bażantów i innego ptactwa ozdobnego. Rozmiar zoptymalizowany dla dorosłych osobników.
Tradycyjne nakładki na dzioby, wykonane z plastiku. W pełni zapobiegają problemowi kanibalizmu. Zakładane są za pomocą plastikowych jednorazowych szpilek. Osłonki mogą być używane wielokrotnie.
http://www.hodowlany.pl/
Wysłany: 2010-02-09, 15:45
jan21, ja miałem podobny przypadek jeśli chodzi o tyminki i po założeniu osłony dziobowej samiec podczas tokowania był mniej agresywny w stosunku do samicy ale wszystkie jajka były niezalężone. W takim przypadku lepiej jest do takiego agresywnego samca wpuścić dwie samice ale samice muszą raczej być z jednego gniazda.
Wysłany: 2010-02-09, 22:16
Osłony dziobowe są skuteczne jeśli chodzi o dziobanie kur, nadmierne krycie ich, zamęczanie samic jak i niektóre by ptaki nie dziobały się wzajemnie jak i jaja.
Odnośnie krycia, to jest już cecha poszczególnych samców.
Wysłany: 2010-02-10, 18:07
waldek napisał/a:
a jak założyć taką osłonę u dorosłego bażanta który ma już zarośnięte otwory nosowe żeby nie zrobić mu krzywdy?
Nie mogą mieś zarośniętych.
jeśli tak to wygląda u ciebie, to może mają je zatkane, zaczopowane.
IRENEUSZ napisał/a:
a czy u Ciebie samce kryją w osłonach dziobowych, czy może uprawiają bezpieczny seks.
Nie zakładam już tego ptakom, mam dobre samce które nie napastują samic i kłopotów z tym nie mam.
Nie wiem tylko jak będzie z nowym samcem tyminka i olśniaka które pozyskałem na końcówce 2009 roku.
Wysłany: 2010-07-04, 21:01
andrzej-1948, takie.
Wysłany: 2011-10-05, 18:42
Mam pytanie odnośnie tych obrączek z postu powyżej. Zakłada się je na górną część dzioba i zahacza o nozdrza, w ten sposób, że ptaki nie mogą domknąć dzioba, więc ptak ma cały czas nie domknięty dziób. Czy to jest dla ptaków bezpieczne? nie pojawiają się jakieś powikłania związane np. z wysuszeniem błony śluzowej jamy dziobowej i języka? nie powoduje to powstawania tzw. " pypcia"?. Jak długo można je stosować? Bardzo proszę o odpowiedź osoby, które maja doświadczenie w stosowaniu tego typu obrączek. Dzięki.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 czyli 6194 dni temu Posty: 191 Podziękowania: 27/11 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-10-05, 18:58
Cytat:
Skuteczne są w przypadku bażantów do 8tyg życia.
Jak będą te 2 tyg dłużej to nic im sie nie stanie
Dzięki za odpowiedź, jeszcze jedno pytanie czy u dorosłych ptaków ( kuropatwa, kury miniaturowe) można je stosować przez dłuższy czas, np. kilka miesięcy?
_________________ Michał
Ostatnio zmieniony przez MichałD 2011-10-05, 18:59, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 51 Dołączyła: 07 Sty 2018 czyli 2588 dni temu Posty: 21 Otrzymał 5 podziękowań Skąd: ok.Zambrów
Wysłany: 2018-01-12, 11:39
Gdy miałam problem z tragopanem,który mocno pobił mi samicę...w sklepie z takimi akcesoriami po wyjaśnieniu problemu-polecono mi takie nakładki(jak na zdjęciu) Na początku bażant był spokojny jednak po pewnym czasie poranił samicę jeszcze mocniej w skutek czego padła
_________________ Kto pyta - jest głupcem pięć minut ; kto nie pyta - pozostaje nim na całe życie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum