Pomógł: 38 razy Wiek: 35 Dołączył: 20 Sty 2008 czyli 6215 dni temu Posty: 1020 Otrzymał 14 podziękowań Skąd: Kozłów
Wysłany: 2008-04-27, 10:27 Kur siwy (Gallus sonneratii)
Kur siwy (Gallus sonneratii)
W swoim naturalnym środowisku zamieszkuje południowo-zachodnią część Indii.
Głównie można je spotkać w gęstych lasach i zaroślach, na plantacjach herbaty.
Samica kura siwego osiąga długość ciała około 45cm. Jest koloru brązowego, szyja żółtawa z czarno łuskowanymi piórami, pióra piersi są białe z ciemno brązowymi obwódkami. Plecy szarawe z jasno brązowymi prążkami. Skrzydła brązowo czarne.
Natomiast kogut osiąga dł. ciała około 80cm. Pióra szyji są długie z zaokrąglonymi końcówkami, w kolorze czarnym z szaro białymi plamkami. Pierś i plecy szare z białawymi podłużnymi pręgami. Skrzydła purpurowo czerwone z ramionami w kolorze rdzawym. Ogon niebieskawozielony. Grzebień w typie pojedyńczym, a mocno czerwonym zabarwieniu, z licznymi ząbkami. Nogi oliwkowe.
W okresie lęgowym, kogut podporządkowuje sobie około 5 kur. Gniazda zakładają w zaroślach, samice składają od 3 do 6 białych jaj, które po kilku dniach wysiadywania zmieniają zabarwienie. Okres inkubcji jaj jest taki sam jak u kur udomowionych, czyli 21 dni. Po wylęgu młodych samice same opiekują się potomstwem. Pisklęta są bardzo wrażliwe na jakie kolwiek przeciągi i gwałtownijsze spadki temp.
W prywatnych hodowlach młode należy doświetlać sztuczną "kwoką", a dorosłe ptaki w czasie zimy przenosić do pomieszczenia zamkniętego gdzie temp. nie spada poniżej 0°C, a najlepiej żeby utrzymywała się w granicach około 10-15°C.
Kod:
Tekst pisałem na podstawie książki Pana Andrzeja Jarosza pt. "Bażanty i inne kuraki" i tłumaczenia ze strony http://en.wikipedia.org/wiki/Grey_Junglefowl
Fotki które udało mi się zrobić temu pięknemu ptakowi:
Ostatnio zmieniony przez wanted 2008-04-27, 11:46, w całości zmieniany 2 razy
Chcesz wiedzieć jak zarobić? Chcesz być jednym z nielicznych Milionerów?
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomógł: 38 razy Wiek: 35 Dołączył: 20 Sty 2008 czyli 6215 dni temu Posty: 1020 Otrzymał 14 podziękowań Skąd: Kozłów
Wysłany: 2008-04-30, 22:24
tragopan, może napiszesz coś więcej na temat hodowli tego gatunku i pochwalisz się fotkami
_________________ Krzysztof "krzysiek173" Sosna
adrian [Usunięty]
Wysłany: 2008-04-30, 22:43
krzysiek173 napisał/a:
dorosłe ptaki w czasie zimy przenosić do pomieszczenia zamkniętego gdzie temp. nie spada poniżej 0°C, a najlepiej żeby utrzymywała się w granicach około 10-15°C.
A krótkotrwałe przebywanie na śniegu, szkodzi im czy nie
U mnie kur siwy chodzi luzem po podwórku razem z innymi kurami. W zimę w pierwszym roku lepiej go nie wypuszczać na śnieg. Starsze niż rok mogą chodzić po śniegu, ale trzeba uważać bo palce łatwo przemarzają.
adrian [Usunięty]
Wysłany: 2008-05-01, 22:58
tragopan, a dochodzi między nimi do kopulacji (kur ze zwykłymi kurami i na odwrót )
tragopan, a dochodzi między nimi do kopulacji (kur ze zwykłymi kurami i na odwrót )
tak
W tym roku mam kilkanaście takich hybryd. kogut Kur siwy (Gallus sonneratii) i kury (Gallus gallus - udomowione rasy). Są bardzo ciekawe i maja dobre mięso na grilla.
Już nie niosą jajek, bo wszystkie prowadzają pisklaki. A rasa to zwykle małe kurki. Jak przyjedziesz to mogę ci dać 2 kogutki. A nie chciał bym żeby takie hybrydy były w hodowlach. One są przeznaczona na grillowanie.
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6223 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-07-21, 19:01
krzysiek173, u kogo ganiają te cudeńka u JackaK.
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
Miałem w tym roku 3 młode kur siwy, i reszta to hybrydy. hybrydy też mają charakter zbliżony do kura siwego.
Wysłany: 2008-07-21, 20:27
wanted, fotki zrobiłem w miejscowości Sieroniowice u pana Norberta Raszke.
Samych kurów siwych było tam sporo, na jednym dość dużym wybiegu były 3 kurki ijeden kogut, ganiały tam razem z perlicami sępimi. Na innym równie dużym wybiegu widziałem 2 kury i koguta, a oprócz tego w jednej części ogrodu luzem chodził jeden lub dwa koguty + pawie jawajskie i sporo kur. W drugiej części ogrodu luzem chodziły uszaki siwe, kiśćce srebrzyste i kury bankiwa.
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6223 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2009-01-23, 09:44
Bardzo ładne ptaki i palce maja proste.
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum