Pomógł: 59 razy Wiek: 32 Dołączył: 13 Sty 2008 czyli 6112 dni temu Posty: 1709 Podziękowania: 22/15 Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-06-23, 21:19 Jaja mrówcze
Czy podajecie ptakom jaja mrówcze? Z jakimi efektami?
Chcesz wiedzieć jak zarobić? Chcesz być jednym z nielicznych Milionerów?
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomógł: 40 razy Wiek: 33 Dołączył: 01 Lut 2008 czyli 6093 dni temu Posty: 812 Podziękowania: 34/7 Skąd: Rozprza
Wysłany: 2008-06-23, 22:30
Ja podaję jaja mrówek jeśli tylko mam. Ptaki je uwielbiają i po kilku minutach nic nie zostaje. Są one dla młodych źródłem białka pełnowartościowego. Dorosłym także można je podawać i też je uwielbiają.
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6113 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-06-23, 23:04
Jeśli podaje się je młodym ptakom, to trzeba uważać by jednorazowo nie podać ich zbyt dużą ilośc. Tak by zostały zjedzone przez młode ptaki a nie obeszły je i próbowały pogryzień.
Pamiętajcie też że niektóre mrówki są u nas chronione.
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
Wysłany: 2008-06-24, 00:27
Ja nie potrafię wytłumaczyć moim ptakom by jadły tylko te mrówki legalne,zresztą sam nie wiem które są pod ochroną a które nie i raczej nie będę się w to zagłębiać bo dla mnie to jakiś absurd.Jeśli im czasami wrzucę to z mojego ogrodu i nie zwracam uwagi jakie,najlepiej jajka czarnych.
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6113 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-07-31, 23:10
sebastian0151 napisał/a:
nie niszczcie mrowisk to zakazane i karalne
Zakazane i karalne jest niszczenie mrowisk w lesie i zabijanie tych mrówek oraz właśnie tych podawanie ptakom.
Mrówki występujące powszechnie na naszych posesjach, te ziemne (nie z kopcy-mrowisk) są pospolicie niszczone głównie przez firmy trudniące się dezynfekcją na terenach zamieszkałych, nie jest to karalne. Fakt, nie powinno się niczego zabijac niepotrzebnie, ale w naturze ptaki nie patrzą na to i pobierają co im się podoba. My mamy wybór co im damy
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
Wysłany: 2008-07-31, 23:51
Ana11 napisał/a:
A jaki macie patent na oddzielanie jajek od mrówek wybierając je z mrowiska???
Na trawniku, w miejscu osłoniętym od dużego nasłonacznienia, gdzie widać mrówki kładziemy dnem do góry doniczkę [nie plastikową] z udrożnionym otworkiem na odpływ nadmiaru wody. Przykrywamy ją kolejną doniczką, tym razem otworek zatykamy kamieniem. Praktycznie co drugi dzień mozemy z denka przykrytej doniczki zbierać kokony, które nam tam same mrówki dostarczą. Jak ułozymy kilka takich "kompozycji" to będziemy mieć ciagłe dostawy kokonów.
Pomógł: 6 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Sty 2008 czyli 6105 dni temu Posty: 197 Otrzymał 2 podziękowań Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2008-08-01, 17:39
Podaje jaja mrówcze, wszystkim pisklęta kuraków jakie się u mnie wychowują. Najbardziej lubią je bażanty łowne i czubatki. A mrowisk nie niszczę. U mnie mrówki maja gniazdo pod ścieżką z betonowych płytek w tunelu foliowym. Mój patent jest taki na ich pozyskanie podnoszę płytkę, na drugiej stawiam wiaderko i gołą ręką wybieram jaja oraz poczwarki, przy okazji na rękę wchodzą rozwścieczone robotnice.
_________________ Nie z racji władzy, lecz z nakazu rozumu.
Pomógł: 14 razy Wiek: 29 Dołączył: 30 Maj 2008 czyli 5974 dni temu Posty: 343 Dał 2 podziękowanie(a) Skąd: Zimnowoda/Woj.Świętokrzyskie
Wysłany: 2008-08-01, 19:24
Cytat:
kładziemy dnem do góry doniczkę [nie plastikową] z udrożnionym otworkiem na odpływ nadmiaru wody. Przykrywamy ją kolejną doniczką, tym razem otworek zatykamy kamieniem. Praktycznie co drugi dzień mozemy z denka przykrytej doniczki zbierać kokony, które nam tam same mrówki dostarczą. Jak ułozymy kilka takich "kompozycji" to będziemy mieć ciagłe dostawy kokonów.
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Sty 2008 czyli 6095 dni temu Posty: 869 Podziękowania: 40/13 Skąd: POZNAŃ
Wysłany: 2008-08-02, 21:08
JC, :) musisz zdać sobie sprawę iż do większości ludzi docierają rysunki, zdjęcia i schematy a nie opisowy model i dlatego lepiej przedstawiać prezentacje niż dawać komuś książkę do przeczytania :) bynajmniej tak mi się wydaje iż obecnie takie występują schematy nauczania i przedstawiania wiadomości
czyli zamiast opisać wygląd mutacji zeberki najlepiej pokazać jej rycinę i opisać krótko najbardziej wyraźne cechy :)
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum