Tragopan modrolicy żyje w północno - wschodnim Asamie, północno - wschodniej Birmie, południowo - wschodnim Tybecie, w chińskim Juannie, północno zachodnim Wietnamie i górach środkowych Chin.
Jest ptakiem średniej wielkości, około 64 cm długości. Kogut ma głowę czarną, lica pozbawione piór - kobaltowo niebieskie. Na ciemieniu pomarańczowy czubek. Szyja i górna część piersi, czerwone. Reszta upierzenia pomarańczowo brązowa. Na górnej części ciała występują szare, czarno obrzeżone oczka. Na spodniej części ciała "oczka" są większe, bez czarnych obwódek. Nogi mają barwę różową. W czasie sezonu rozrodczego samiec nadmuchuje fałd skórny-lica i różki, przez co staje się jeszcze bardziej piękniejszy.
Kura na górnej części ciała jest brązowa z czarnymi plamkami, spód ciała jaśniejszy, szaro nakrapiany. Znoszą ok. 10 jaj. Okres inkubacji wynosi 28 dni. Samice zazwyczaj same wysiadują jajka. Samica tyminka jest bardzo podobna do samicy Tragopana czerwonego.
Tragopany temminickie łatwo krzyżują się z Tragopanem plamistym i czerwonym.
Gatunek ten jest bardzo liczny w hodowlach, dobrze się rozmnaża. Dojrzałość płciową samce osiągają w 2 roku, a samice znoszą jajka już w pierwszym roku. Gniazda zakładają wysoko. W hodowlach wolierowych pod dachem woliery. Za gniazda służą im koszyki wiklinowe.
Żywi się je podobnie jak inne bażanty. W skład diety powinny wchodzić różne zboża, mieszanki, zielonki, warzywa, owoce, tak, aby karma była urozmaicona.
Ostatnio zmieniony przez wanted 2009-10-25, 08:50, w całości zmieniany 1 raz
Chcesz wiedzieć jak zarobić? Chcesz być jednym z nielicznych Milionerów?
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6273 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-06-30, 23:32
Mój pupilek, tak oswojony że pobiera pokarm z ręki. Uwielbia porzeczki czerwone i truskawki.
W tym roku wykluło mi się troszkę tych pięknych bażantów.
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
Wysłany: 2008-07-03, 21:46
Młode tyminki mojego lęgu.
Już troszkę urosły.
Wysłany: 2008-10-10, 19:09
Milo, żadna woliera nie zastrąpi im naturalnego środowiska , no chyba że zamieszkasz na ich terytorium i uznasz że to woliera otwarta
Z tego co się dowidywałem to około 40m2 było by zadowalające
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Sie 2008 czyli 6062 dni temu Posty: 184 Otrzymał 11 podziękowań Skąd: Giżycko
Wysłany: 2008-10-10, 19:21
Milo to zależy czym dysponujesz woliera o wielkości 15 - 20 m. kwadratowych powinna już wystarczyć. Duże woliery mają swoje plusy i minusy, plusem jest to, że można posadzić większe krzewy, porobić dużo fajnych kryjówek i stworzyć bardzo podobne warunki do naturalnych lecz można przegapić jakąś chorobę u ptaków, które się chowają w zakamarkach woliery i jest też problem z wyłapywaniem ich z takiej woliery do kontroli upierzenia itp . (większy stres dla nich) Małe woliery mogą być całe kryte i ptaki w lato nie przegrzewają się na słońcu (co w stosunku do tragopanów jest ważne) w małych wolierach można łatwiej kontrolować ptaki lecz nie można posadzić dużych drzewek, a poza tym trzeba je regularnie podlewać i jest więcej pracy.
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6273 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-10-10, 19:29
U mnie te ptaki w ilosci 1 samca i 3 samic ganiają w wolierze o powierzchni ok. 120 m2. Samiec jest oswojony i przychodzi do mnie oraz pobiera smakołyki z ręki, jedna samica (najstarsza) praktycznie też, ale pozostałe 2 samice to- "dzikusy".
W wolierze jest kilka drzew, krzewy i czasem nawet sam nie wiem gdzie są w niej ptaki. Czasem którejś z samic szukam bo nie widuję jej przez jakiś czas, no ale wszystko jak na razie jest ok. i ptaszki czują się znakomicie. Rozmyślam nad nabyciem kolejnej samicy do tego grona
Zastanawiam się też, czy w takiej wolierze dadzą sobie radę w egzystencji 2 samce
posiadam 1 parkę młodych tragopanów modrolicych i teraz są w w wolierze nie całej osłoniętej i czy tak jest dobrze czy mam im zmienic woliere bo jak pada deszcz to jest tam mokro wiec mogą tam przebywac???
Ostatnio zmieniony przez wanted 2008-10-17, 18:16, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2008-10-17, 18:20
kamil13, jeśli woda będzie obfita i będzie stać w wolierze robiąc błoto i ziemia po czasie będzie śmierdzieć itd. to jak najbardziej nie nadaje się dla nich ta woliera.
W ogóle zapewnił bym im warunki takie, by miały sporawy wybieg najlepiej suchy. Chyba ze masz teren gdzie może być wielka woliera, taka jak posiada tragopan, dosłownie kawałem natury
Wysłany: 2008-10-19, 17:13
kamil13, moje przepadają za wieloma rzeczami. Samiec jada mi z reki i cokolwiek w niej mam to przychodzi.
Zauważyłem że smakuje im kalina.
W obecnej chwili mój samiec ma 4 panienki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum