Śpiew trzciniaka jet rytmiczny, bardzo głośny oraz szorstki.Ptaki te są ruchliwe i żerują w niedostępnych miejscach, dlatego trudno je zobaczyć. Trzciniak najłatwiej można zobaczyć kiedy samiec śpiewa ,,kare-kare-kit-kit-ryba-ryba-rak-rak'', siedząc na czubku trzciny. Ptak żyje w rozległych trzcinowiskach. Gniazdo tego ptaka to mocno spleciony koszyk, który wisi na źdżbłach trzcin. Jaja wysiadują oboi rodzice. Trzciniak żywi się owadami, np. jętkami i komarnicami.
Chcesz wiedzieć jak zarobić? Chcesz być jednym z nielicznych Milionerów?
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6113 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-07-20, 23:52
No, ta akurat ptaszynka jest częstym mieszkańcem Pomorza. Na Mazurach zapewne liczniejsza. Często można ptaka tego usłyszeć w trzcinowisku jak śpiewa, gorzej z jego ujrzeniem chociaż i to się czasem udaje.
Nie wiem jak w hodowlach, ale ja się nigdy nie spotkałem z tym by go ktoś posiadał.
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
Wysłany: 2009-07-18, 19:48
W hodowlach chyba nie występuje..
Ciekawy ptak, śpiewa dużo i głośno.
Widuję go co rok nad tym samym jeziorem (Rusałka), w Poznaniu, gdzie nawet odbywa lęgi..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum