Kury nie chorują szczególnie często, jeśli są dobrze karmione i utrzymywane. Złe warunki- brud, wilgoć, zła wentylacja, zimny kurnik zimą- sprzyjają rozwojowi pasożytów i osłabiają odporność na choroby zakaźne.
Rozprzestrzenianie się chorób zakaźnych
1.
Przez wodę i paszę
2.
Kontakt bezpośredni ptaków: wystawy, dzikie ptaki, nowe kury, nosiciele
3.
Ludzie, sprzęt, klatki, worki z paszą
4.
Zakażona ściółka i gleba
5.
Muchy, komary, pasożyty, gryzonie
6.
Niedobory odżywcze - czynnik sprzyjający
Zapobieganie chorobom
1.
Dbać o kondycję i samopoczucie kur. Powinny mieć stały dostęp do słońca, dużych trawiastych wybiegów, czystego piasku.
2.
Ograniczyć wprowadzanie nowych ptaków. Najlepiej dokupować nowe kury co 2 lata. Kupować zdrowe kury z pewnych źródeł, od renomowanych hodowców. Najlepiej kurczęta z dobrej wylęgarni lub własnego chowu, raczej nie kupować dorosłych ptaków- często są to bezobjawowi nosiciele chorób.
3.
Nowe ptaki, zwłaszcza dorosłe, wprowadzać do stada po co najmniej 2 tyg. kwarantannie i obserwacji w osobnym budynku.
4.
Przestrzeganie higieny, dokładne czyszczenie i dezynfekcja kurnika zapobiega namnażaniu bakterii, wirusów, pasożytów.
5.
Właściwie grzebać martwe ptaki i utylizować starą ściółkę. Nowych kur nie trzymać na ściółce po poprzednim stadzie- zostają tam zarazki. Kurnik i wybieg przed wprowadzeniem nowych kur zdezynfekować (wapnem).
6.
Zwalczać owady i ograniczyć kontakt drobiu z dzikimi ptakami-wróble, gołębie-które przenoszą choroby i pasożyty- a także dostęp do naturalnych zbiorników wodnych.
7.
Dobra, świeża, niezapleśniała, zbilansowana pasza, czysta i często zmieniana woda. Miejsce stawiania poidła i karmidła też należy zmieniać, by lęgnące sie w wilgoci obok nich pasożyty zginęły na słońcu
8.
Dobrze wentylowany, ale bez przeciągów kurnik, odpowiednio duży, czysto wyścielony.
9.
Izolować chore kury od stada- choroby przenoszą się przez bezpośredni kontakt.
10.
Po pojawieniu się choroby, postarać się o szybką prawidłową diagnozę, leczyć szybko, nie zmieniać przepisanych dawek.
11.
Oporządzać najpierw młode i najpierw zdrowe ptaki.
12.
Poznać normalne zachowanie i fizjologię kur oraz objawy chorób.
13.
Kury codziennie obserwować.
14.
Notować szczepienia, kuracje, daty i przyczyny śmierci, wiek ptaków, dawki pasz.
Serce bije 286 x/min u koguta i 312 u kury w spoczynku. Temperatura ciała 107- 107.5 * F.