Frankolin żółtogardły występuje północno-wschodniej Afryce, a dokładnie w Dżibuti, Erytrei, Etiopii, Kenii, Somalii, Sudanie, Tanzanii i Ugandzie.
Gardło żółte, szyja, pierś i podbrzusze brązowo czarne z wyraźnie zaznaczonymi białymi cętkami. Tył i ogon brązowy, nogi brązowo-czarne.
Samiec jest nieco większy od samicy i posiada ostrogi na obydwu nogach.
Ptaki te występują w parach, rzadko samotnie, czasami jednak można je spotkać w grupach 5 - 6 dorosłych osobników.
Żywią się nasionami i owocami traw oraz owadami - głównie termitami.
Samica podczas pory lęgowej znosi średnio 5 jaj. Młode są wychowywane wspólnie przez rodziców. Dojrzałość płciową osiągają w pierwszym roku życia.
Chcesz wiedzieć jak zarobić? Chcesz być jednym z nielicznych Milionerów?
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomógł: 11 razy Wiek: 44 Dołączył: 31 Mar 2009 czyli 5838 dni temu Posty: 1847 Podziękowania: 126/346 Skąd: Płońsk
Wysłany: 2011-07-28, 15:41
Tban, w jakim pomieszczeniu je aktualnie trzymasz, a w jakim będziesz je zimował. Proszę wrzuć kilka fotek tych ptasiorów. Rozmawiałem ze znajomym hodowacą, który je posiada i twierdzi, że wytrzymują mrozy do ok -8 stopni. Myślę intensywnie nad ich nabyciem
Pomógł: 2 razy Wiek: 51 Dołączył: 26 Paź 2008 czyli 5994 dni temu Posty: 221 Podziękowania: 26/22 Skąd: Strzelin
Wysłany: 2011-08-18, 07:32
Alan co do pytania w jakim pomieszczeniu je trzymam . Ja mam skromne warunki będą cały czas w pomieszczeniu z oknami z południowej strony gdzie temperatura w zimie nie spada poniżej +16c .
Pomógł: 2 razy Wiek: 51 Dołączył: 26 Paź 2008 czyli 5994 dni temu Posty: 221 Podziękowania: 26/22 Skąd: Strzelin
Wysłany: 2011-09-01, 16:45
Przecież napisałem że temperatura nie spada poniżej +16c . Przez moje pomieszczenie przechodzą rury centralnego ogrzewania .Kotłownia ogrzewa trzy bloki prawie trzysta mieszkań i moją papugarnie .
Ostatnio zmieniony przez Tban 2011-09-01, 17:09, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 61 razy Wiek: 58 Dołączył: 14 Sty 2008 czyli 6280 dni temu Posty: 3495 Podziękowania: 404/327 Skąd: Zgierz
Wysłany: 2011-09-01, 17:19
Tban napisał/a:
Przecież napisałem że temperatura nie spada poniżej +16c . Przez moje pomieszczenie przechodzą rury centralnego ogrzewania .Kotłownia ogrzewa trzy bloki prawie trzysta mieszkań i moją papugarnie .
Tego akurat nie napisałeś,że przechodzi przez pomieszczenie rura grzejna.
_________________ PAMIĘTAJ- JEDNA MIŁOŚĆ- JEDEN BÓG- JEDNO PRZEZNACZENIE
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum