Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6246 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2011-02-07, 22:19 Atak drapieżnika na ptaki.
Jak myślicie, co to mogło być ?
Ślady są na wysokości około 40cm, ja myślę że to kuna lub tchórzofretka ale ta jest mniejsza.
Ślady są zrobione pazurami w płycie OSB, drapieżnik chciał dobrać się do gołębi. Nie udało mu się i dobrze. Nie powrócił jak na razie.
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Paź 2009 czyli 5612 dni temu Posty: 106 Podziękowania: 21/6 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-07, 22:31
Obstawiam kune. Tchórzofretka nie ma na tyle siły by wyżłobić pazurami takie rysy. Jeśli to kuna, to lepiej się zabezpiecz bo to bardziej niż pewne że wróci jeśli zwęszyła ptaki...
Polecam pastucha elektrycznego - ja zamontowałem odrazu gdy zobaczyłem ślady kuny na śniegu i mam spokój...
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6246 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2011-02-08, 07:58
sylwia2401, na kota to nie wygląda. U kotów jak już są ślady takie to widać zazwyczaj kilka pazurów koło siebie w żłobieniu ale nie wykluczam.
Wysłany: 2011-02-08, 11:12
Wanted masz w okolicy stare drzewa? Jeśli tak, to na 99% kot "wyostrzył" by pazury na korze drzewa. Koty, tak jak napisał mikado wybierają do ostrzenia pazurów nierówne powierzchnie. Powszechnie wiadomo że jeśli kot w domu niszczy meble drapiąc je, kupuje się mu drapak, który ze względu na fakture powierzchni przyciąga uwage kota i jego pazurów. Naprawde nie sądzę żeby kot, mając w okolicy porowate i popękane kory drzew, wybrał do ostrzenia pazurów płyte OSB która de facto, ma równą i stosunkowo śliską powierzchnie. Kot podczas ostrzenia pazurów, wbija je w powierzchnie po czym zaciąga, tutaj jak dla mnie ewidentnie widać ślady czegoś co chciało się dostać do środka....
P.S. Gdyby kot chciał by dostać się do gołębnika to napewno nie próbował by wydrapać dziury....
Tak wyglądają ślady pazurów kota. Wszystkie zadrapania są w tym samym kierunku, zazwyczaj w pionie. Jak widać kot pozostawia ślad po wszystkich czterech pazurach jednej łapy obok siebie. Natomiast na zdjęciu Wanteda zadrapania są nie równe, każde w inną stronę i głębokie.
Ostatnio zmieniony przez tancerz2005 2011-02-08, 11:23, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Paź 2009 czyli 5612 dni temu Posty: 106 Podziękowania: 21/6 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-08, 11:55
mikdo nie wiem, powodów może być wiele - może w tym miejscy oznaczył teren jakiś kocur... W każdym razie, jak dla mnie ślady na płycie OSB Wanteda ewidentnie nie pasują do śladów kota. Kot drapiąc zostawia ślady wszystkich czterech pazurów, natomiast pies czy kuna drapiąc zostawia ślady tylko jednego lub dwóch środkowych pazurów.
Oczywiście mogę się mylić, jednakże miałem koty wiele lat i moim zdaniem to nie sprawka kota.
Wysłany: 2011-02-08, 20:31
W okolicy są drzewa, koty mają na czym ostrzyć pazurki. Czasem przejdzie u nas jakiś obcy kot i trwa to już od dawna i nie było nigdy wcześniej takich śladów.
Teraz tylko coś pozostawiło i ja myślę że to kuna a nie kot.
Koty nie dośc że mają inne miejsca, to szybciej by coś pokazały.
Łasica również może zaatakować gołębia i tylko wypić z niego trochę krwi bez zabijania go. U znajomego w ten sposób załatwiła 2 kingi, siedziały takie osowiałe a po jednym dniu zdechły okazało się ,że miały przy szyi małe dziurki a w żywołapke złapała się łasiczka. One również wypijają krew bez zabicia ofiary.
_________________ Mędrzec nie mówi tego co wie, głupiec nie wie co mówi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum