Drzewica jesionka rzadziej nazywana czarnobrzuchą jest hodowana najliczniej w USA , mniej w Europie . W naturze wyodrębnione są dwa podgatunki , Północny mający długość ciała 47 51 cm i o wage ok. 652 1020 g ( D . Autumnalis ) jest podgatunkiem najczęściej trzymanym w niewoli . W naturalnej populacji Ameryki południowej i środkowej drzewica ta znajdowana jest od południowego Teksasu do Panamy . Południowy podgatunek , ( D . Odbarwiaj ) zamieszkuje obszar na kontynencie Ameryki ( środkowy i południowy) rozciągający się od Panamy do Argentyny . Różnicą miedzy tymi podgatunkami , jest wielkość , południowy podgatunek jest mniejszy . Oba podgatunki zamieszkują to samo środowisko naturalne często są widziane w stadach razem gdzie ich zasięgi się spotykają .
Kaczor i kaczka jak zwykle bywa u drzewic są podobni , kaczki jedynie są mniejsze rozmiarowo i jaśniejsze kolorystycznie od kaczorów . Cechą charakterystyczną tego gatunku jest czerwony dziób i ogromne różowe stopy . Policzki , głowa i szyja są szare , podczas gdy korona , czoło , pierś i płaszcz są ciemno brązowe zachodzące kolorystycznie po kasztan . Brzuch jest czarny .
W naturze zamieszkuje tereny bagienne , płytkie stawy . Pożywienie roślinne tych drzewic stanowi 97% ich diety i składa się z ryżu, zboża, trawa i innych nasion oraz wodnej roślinności , owadów , ślimaków i larw . pożywienie zdobywają nocą zaś podczas dnia śpią . Lubią przebywać na grubych gałęziach drzew. Unikają one głębokiej wody.
Okres lęgowy w naturze zaczyna się u tego gatunku w kwietniu a kończy się w październiku . W północnych obszarach zamieszkiwanych przez nie zwykle zaczynanie się wczesnego maja trwając aż do lipca. Możliwie są 2 wylęgi przez rok. Drzewice te osiagają dojrzałość płciową w drugim roku życia . Kaczka zakłada gniazdo na gruncie pod grubym okryciem roślinności , między trzcinami i czasami jednak wybiera dziuple w drzewie . W hodowli zazwyczaj budki lęgowe . Kaczka składa od 11 do 15 białych jajek . Po ok. 30 dnich wylęgają się z pod kaczki młode. Oboje rodziców bierze udział w wysiadywaniu jaj choć więcej czasu poświęca kaczor Młode opuszczaj gniazdo po ok.18 do 24 godzin po wylęgnięciu się . Rodzice opiekują się młodymi przez 144 dni . W 6 tygodniu życia uczą się latać . W hodowli młode karmimy w początkowym stadium rozwoju rzęsą wodną. Kaczka często zachęca swoim głosem do pobierania pokarmu
Hodowla tych kaczek nie sprawia kłopotu hodowcy , zgodne są z innymi gatunkami kaczek na wybiegu czy wolierze .Drzwica jesionka jest kaczka tropikalną wymaga wiec podczas pory zimowej zimowania podczas najbardziej mroźnych miesięcy w pomieszczeniu, Pomieszczenie powinno być suche, wyścielone gruba warstwą słomy czy siana(gdyż stopy tych kaczek narażone są na odmarznięcie ) .
Chcesz wiedzieć jak zarobić? Chcesz być jednym z nielicznych Milionerów?
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6169 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-03-29, 08:08
Nooo, bardzo dziwnie wygląda maluch, niczym mały dinozaur śmieszny taki szeroki dziobek.
Jestem ciekaw czy moje jesionki w tym roku coś wykombinują, czas najwyższy by i coś z drzewic ganiało małego.
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
Wysłany: 2008-08-11, 14:00
lendor, gratulacje. Jak mi się wydaje to jest ich tam 11 fajnych pasiaków
Bardzo pózny lęg, ale jak widać wszystko chyba jest ok.
A jak z innymi drzewicami u Ciebie
Rozmożyło sie sporo drzewic:
dwubarwnych gdzieś 30-40 szt.
australijskich około 10 szt
wdówek kilkanaście
jesionek 12 + 6
w sumie około 80 drzewic
Tak, bez problemu. Jednak dobrze jest zapewnić więcej niż jedno oczko wodne, pozwoli to na spokojne kopulacje ptaków. Zagwarantuje to większą ilość zapłodnionych jajek. Trzeba eliminować pary stworzone z ptaków różnych gatunków. Mozna tylko wtedy jednego osobnika odzielić z takiej pary a drugiego obserwować. Najczęściej znajdzie sobie partnera bardzo szybko. Drzewice nie są bardzo stałe w uczuciach z pewnymi wyjątkami i potrafią zmieniać partnerów nawet podczas lęgów. Podczas tej wiosny samiec jednej z pary drzewicy dwubarwnej wpadł do zagrody z magelankami zmiennymi i niestety skutek tego był śmiertelny. Samica drzewicy była w trakcie znoszenia jajek. Wypuściłem dodatkowego samca do ogrodu i na drugi dzień odprowadzał już samice do ganiazda. Donosiła resztę jajek i nawet wspólnie je wysiadywała z nowym partnerem. Po wychowaniu młodych przystąpiły jeszcze raz do lęgów.
W moim ogrodzie razem na jednym wybiegu 2400 m2 jeste po kilka par drzewic 6 gatunków i przystepują z powodzeniem do lęgów naturalnych. Wychowało się w tym roku również stadko bastardów drzewicy plamistej i jesionki - wyglądają naprawdę ciekawie. A rodzice są tak mocno ze sobią związani że szkoda mi ich rodzielać (samiec palmisty samica jesionka) , nawet wysiadywały wspólnie jajka.
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6169 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-09-08, 22:10
lendor, jeśli można poprosić, to zaprezentuj nam maluchy bastardy
Wysłany: 2010-07-29, 13:41
w tym roku moje jesionki sprawiły mi ogromną niespodziankę najpierw podłożyły jajka świstunce europejskiej o czym nie wiedziłem wylęgło się 8 później dziwonosce o czym też nie miałem pojęcia a teraz same siedzą na 11 jajkach w dziupli
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 14 Lut 2010 czyli 5405 dni temu Posty: 216 Podziękowania: 32/3 Skąd: Garzewko
Wysłany: 2010-08-25, 09:25
sytuacja była taka ,żę podkładała jajka o czym nie wiedziałem najpierw zniosła do gniazda dziwonoski .Następnie w krzakach w dziupli usiadła świstunka europejska jajka były identyczne więc nic nie podejrzewałęm z gdy się wylęgły to małe świstunki wydały mi się podejrzane i zobaczyłem fotki małych drzewic i okazało się ,że to jednak właśnie one.A potem nakryłęm je jak zniosły 11 jajek w budce na wodzie i takim cudem mam 3 lęgi
Pomógł: 6 razy Wiek: 35 Dołączył: 06 Lis 2008 czyli 5870 dni temu Posty: 268 Podziękowania: 35/23 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2011-01-23, 14:53
Dwa filmiki. W jednym widać jak młode radzą sobie z wychodzeniem z basenu gdzie brzeg jest dość wysoki a na drugim jak kaczka wybiera budkę, wysiaduje i wyprowadza młode.
Pomógł: 25 razy Wiek: 36 Dołączył: 14 Sty 2008 czyli 6167 dni temu Posty: 243 Podziękowania: 6/1 Skąd: Sukmanie
Wysłany: 2011-01-23, 15:23 Kaki
Piękny widok Ostatnio z niedowierzaniem widzielismy na jednym z filmów jak grzywienka miała 18 młodych, i tu sie potwierdza że jest to mozliwe. Tutaj jesionka wyprowadziła 15 młodych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum