Żuraw stepowy jest dużym ptakiem wędrownym , zasiedlającym tereny północno-zachodniej Afryki oraz Półwysep Iberyjski, jak i wybrzeża basenu Morza Czarnegi i pas środkowej Azji. Zasiedla bezleśne niziny i tereny górzyste do wysokości ok. 3000m.n.p.m. Preferuje otwarte suche tereny i trawiaste stepy, zawsze jednak w pobliżu wody i niejednokrotnie niezbyt daleko od terenów rolniczych na których także znajduje pożywienie.
Ptaki te są wielkości około 85-100 cm i ważą ok. 2-3 kg.
Ubarwienie ciała ma szaropopielate, głowa i szyja czarne, za okiem białe pióra tworzą charakterystyczny czub. Pióra z szyi zasłaniają pierś. Lotki drugorzędowe wydłużone. Osobniki młodociane mają krótsze lotki i czuby za okiem. Ogólnie są ciemniejsze, a pióra za okiem są szare. U ptaków tych jest brak dymorfizmu płciowego.
Głos tych ptaków jest donośny i krzykliwy, trąbiący.
Jest ptakiem wędrownym. Podczas wędrówki i na zimowiskach ptaki te są towarzyskie, nierzadko łączą się w grupy z innymi żurawiami. Zimuje w północno-wschodniej Afryce oraz zachodniej i południowej Azji. W Polsce stwierdzono kilka razy ich obecnośc, uważa się jednak że byli to zbiedzy z prywatnych hodowli lub Ogrodów Zoologicznych.
Jako pokarm, ptak ten preferuje głównie rośliny i bezkręgowce i larwy robaków.
Do lęgów dochodzi zazwyczaj w kwietniu, kiedy to ptaki po przylotach na lęgowiska, rozdzielają się na poszczególne pary i przystępują do budowy gniazda, które zakładają na miejscu pokrytym krótką roślinnością lub na prawie gołej ziemi. Gniazdo jest zakładane zazwyczaj w pobliżu wody, jednak oddalone od niej nawet do 1500 metrów. Jest to płytkie zagłębienie bez wyściółki lub skąpo wysłane suchymi roślinami zielnymi. Samica składa do niego zazwyczaj 2 jajka w odstępach na ogół 24-28 godzin. Jajka te są inkubowane od zniesienia pierwszego jaja przez okres 27 - 29 dni przez obydwoje rodziców. Młode po wykluciu się, są wodzone przez rodziców w poszukiwaniu pokarmu. Rosną bardzo szybko i po pewnym czasie wyglądają już jak dorosłe ptaki. Są jednak troszkę mniejsze i smuklejsze, oraz brak im długich lotek i białego kołnierza na tyle głowy.
Ptak ten jest głównie utrzymywany w Ogrodach Zoologicznych i u nielicznych prywatnych hodowców.
Jest to ptak chroniony.
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6086 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-01-17, 20:28
Te żurawie takze widziałem u Kooya w Holandii i spodobały mi się bardzo, właśnie ze względu na ich kołnierzyk
Wysłany: 2008-04-04, 23:29
Te jak dla mnie sa prześliczne i strasznie mi sie podobaja, nawet ze względu na ciekawą budowę głowy.
Ostatnio zmieniony przez wanted 2008-07-24, 23:22, w całości zmieniany 1 raz
To nie jest żuraw stepowy
To jest żuraw rajski (Anthropoides paradisea). Jest prawie dwa razy większy od stepowego i odróżnia się właśnie tym charakterystycznym kształtem głowy.
Pomógł: 38 razy Wiek: 35 Dołączył: 20 Sty 2008 czyli 6079 dni temu Posty: 1020 Otrzymał 14 podziękowań Skąd: Kozłów
Wysłany: 2008-09-02, 20:02
Jak jest z zimowaniem ptaków, czy podobnie jak koronniki tez potrzebują pomieszczenia ogrzewanego
Jaka jest ich cena
Jak duży i urządzony powinien być ich wybieg
I odnoście wszystkich żurawi nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz, a mianowice ptaków tych się nie kopiuje, nie podcina lotek i wybiegów nie zakrywa się siatką od góry, jak więc zapobiega się temu że ptaki nie uciekają na wolność
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6086 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-09-02, 20:12
krzysiek173, a właśnie zę wybiegi się siatkuje z góry. Nie tylko u Kooya tak widziałem al erównierz u Bermehra i Vossa oraz jednego hodowcy koło Wezep w Holandii.
Odnośnie kopiowania tych ptaków to nie powinno się raczej bo wtedy samiec bardziej panuje nad kryciem samicy, widziałem jednak też i kopiowane żurawie i podobno po nich młode też bywały.
Odnośnie żurawia stepowego, to jest on mniejszy niż koronnik i wybieg może być mniejszy trochę. Z przetrwaniem zimy u nas, to nie jest z nim tak jak z żurawiem koroniastym który jest ciepłolubny. Ten bez problemu wytrzymuje nasze zimy.
Pomógł: 38 razy Wiek: 35 Dołączył: 20 Sty 2008 czyli 6079 dni temu Posty: 1020 Otrzymał 14 podziękowań Skąd: Kozłów
Wysłany: 2008-11-07, 14:30
sylwia2401 chylę czoła, przepiękne ptaki. No i mam kolejny powód by Cię odwiedzić
Masz je w jakiejś specjalnej wolierze czy chodząwolno po całym ogrodzie
Z tego co widzę i o ile się nie mylę dwa ptaki to dorosłe a dwa to młode, czyżby dały Ci już przychówek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum