Kazuary podobnie jak strusie, należą do podgromady bezgrzebieniowców (Rattidae). Tworzą odzielny rząd, obejmujący tylko dwie rodziny, tj.kazuarowate (Casuariidae), z trzema gatunkami i emu (Dromaeidae), z jednym gatunkiem. Pokrojowo różnią się od strusi ,bardziej krępom budową ciała, niższymi kończynami i krótszą szyją. Posiadają silnie zredukowane skrzydła ,ukryte pod skórą (widoczne jedynie na szkielecie ptaka). U kazuarów w tym miejscu ,wyrastają jedynie na zewnątrz skóry, kikuty szczątkowych lotek, w postaci stosin, na kształt kilku wydłużonych prętów. Całe ciało pokrywa jednolicie ukształtowane upierzenie, podobne na pierwszy rzut oka, do czarnej wydłużonej sierści .Na uwagę zasługuje również szczególna budowa każdego pióra. Pióro dodatkowe na dutce ma taką samą wielkość jak pióro główne. Każde więc pióro, składa się z dwóch wiotkich stosin wyrastających ze wspólnej dutki, z luźno rozmieszczonymi ,krótkimi promykami chorągiewek.
Szczególną ozdobą kazuarów są różnej wielkości rogowe hełmy na głowie i barwne skórne korale i wisiory po bokach szyi ,które u gatunku z Nowej Gwinei (Casuarius uniappendiculatus) są pomarańczowe, u kazuara hełmiastego (Casuarius casuarius) koralowoczerwone, żywo kontrastując z kobaltowobłękitnym tłem pozostałych partii nagiej skóry na głowie. Kazuary zamieszkują płn. -zach. Australię ,Nową Gwineę ,oraz sąsiednie wyspy Aru ,Ceram, Nową Brytanię.
Kazuar hełmiasty jest silnie zbudowany ptakiem. Przy długości 1,5-1,8m. osiąga wagę 80kg. Bardzo silne nogi zaopatrzone są w twarde pazury, z których wewnętrzne są wyjątkowo długie i twarde, stanowiąc niebezpieczną broń ptaka. Przebywając w niewoli, traci pierwotną płochliwośc, stając się bardzo agresywnym. Atakując człowieka może z łatwością połamać mu kości. Pożywieniem kazuara są soczyste owoce, nasiona, orzechy, a ze zwierząt; łowi ryby, żaby, jaszczurki i większe owady. Prowadzi skryty tryb życia ,zamieszkując niedostępne lasy ,zarośnięte zwartą krzaczastą roślinnością. Chętnie przebywa w pobliżu wody. Świetnie też pływa, przepływając nawet większe rzeki i jeziora. Potrafi się przeciskać wśród największej gęstwiny ,w czym pomagają mu masywny tułów i potężne nogi zdolne wyłamywać wszelkie napotkane przeszkody. Porusza się zazwyczaj wolnym kłusem z pochylonym poziomo ku przodowi tułowiem i podkurczoną szyją. W potrzebie może wykonywać skoki wzwyż do wysokości 1,5m.
W zasadzie prowadzi samotny tryb życia. Jedynie w okresie lęgowym kilka samic gromadzi się w pobliżu jednego samca. Każda z nich składa następnie 3-5 jaj ,znosząc je do jednego wspólnie uprzednio wygrzebanego dołka . Jaja są barwy ciemnozielonej i ważą ponad 500g. Wysiadywaniem zajmuje się samiec. Po 52 dniach wykluwają się pisklęta pokryte żółtawym ,ciemno paskowanym puchem i pozostają pod opieką samca ,aż od momentu uzyskania samodzielności. W Nowej Gwinei Papuasi łowią młode kazuary, następnie tuczą w zagrodach, uważając ich mięso za przysmak .Z twardych kości sporządzają groty i strzały .
Chcesz wiedzieć jak zarobić? Chcesz być jednym z nielicznych Milionerów?
Chcesz osiągać sukcesy w szkole, pracy, w życiu prywatnym?
TAK? W takim razie to coś dla Ciebie:Złote Myśli - Twoja droga do Sukcesu!
_________________ Jacek "wanted" Zaborowski
Mój kanał na Youtube https://www.youtube.com/c...08GuU-Yw/videos
Ostatnio zmieniony przez wanted 2008-02-18, 22:38, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6249 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2008-02-18, 20:47
GMUCHA, a przebywają w małej czy sporej wolierze ? Jak ona jest urządzona ?
Ciekawe jaki szybki jest ich opiekun
Wysłany: 2008-02-19, 16:24
wanted, Jest to duży wybieg ok 2 morgi. Drzewa liściaste teren pół suchy.
Ciekawy dźwięk wydaje samiec . (dudni)
Czy ktoś hoduje te ptaki w prywatnych hodowlach jeśli tak w jakiej są cenie ?
Ostatnio zmieniony przez Aeterna 2008-02-19, 17:48, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 7 razy Wiek: 42 Dołączył: 08 Lut 2008 czyli 6222 dni temu Posty: 385 Otrzymał 3 podziękowań Skąd: Poznania
Wysłany: 2012-12-09, 12:00
nie koniecznie bo dwa tygodnie temu byłem w nowym Zoo w Poznaniu temperatura była max. 5 stopni i był samiec na wybiegu ale odsłonięty od wiatru bo wybieg jest usytuowany w dole a połowę wybiegu ma całkiem zasłonięte budynkiem.
GMUCHA, proponuje hodowle zacząć od analizy przepisów, kazuary są na liście zwierząt niebezpiecznych co w pewien sposób ogranicza możliwość ich hodowli
Pomógł: 7 razy Wiek: 42 Dołączył: 08 Lut 2008 czyli 6222 dni temu Posty: 385 Otrzymał 3 podziękowań Skąd: Poznania
Wysłany: 2012-12-09, 14:21
atma, To wiem ja Tylko napisałem ze znoszą mniejszą temperaturę itp. a nie ze chce je mieć a tak dostać pozwolenia nie jest problem jak dla mnie... czy jakiś statut
Dołączył: 25 Sty 2013 czyli 4409 dni temu Posty: 11 Otrzymał 1 podziękowań Skąd: Świdnik
Wysłany: 2013-01-25, 00:31
Jeśli chodzi o cyrk to nie do końca sprawa jest taka prosta :) obecnie sami borykamy się z rozporządzeniem na temat zwierząt niebezpiecznych ponieważ prawo dość mocno nam okroiło hodowlę :/
Ostatnio zmieniony przez wanted 2013-01-25, 17:44, w całości zmieniany 1 raz
Trochę dziwne. Ja mimo rozporządzenia rozbudowuje hodowle . I właśnie wszystkie zwierzęta z 1 i 2 rejestruje na ,, cyrk ,, . A są to zdecydowanie niebezpieczne zwierzęta w pełnym tego słowa znaczeniu. Zresztą przed miesiącem rejestrowane były jakieś tam kotki i zero problemów. Oczywiście pod warunkiem że warunki trzymania są zgodne z ustawą
Pomógł: 108 razy Wiek: 51 Dołączył: 12 Sty 2008 czyli 6249 dni temu Posty: 12152 Podziękowania: 366/1351 Skąd: Nowa Wieś Lęborska
Wysłany: 2013-01-25, 17:45
A czy ktoś wie gdzie w jakimś ogrodzie zoologicznym czy prywatnej hodowli na świecie udało się rozmnożyć kazuary ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum